Damak Dudak yarığı nasıl tedavi edilir ?

Yarık dudak ve damak, fetal gelişim sırasında dudak ve/veya damak (ağzın çatısı) düzgün şekilde oluşmadığında ortaya çıkan doğum kusurlarıdır. Yarık dudak, üst dudakta bir yarılma veya ayrılmadır ve şiddeti dudaktaki küçük bir çentikten burun deliklerine kadar uzanan tam bir ayrılmaya kadar değişebilir. Yarık damak, ağzın çatısında bir yarık veya açıklıktır ve küçük bir açıklıktan damağın tamamen ikiye bölünmesine kadar değişebilir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre yarık dudak ve damak, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki her 700 canlı doğumdan yaklaşık 1’inde meydana gelen en yaygın doğum kusurları arasındadır. İzole olarak veya diğer doğum kusurlarıyla birlikte bir sendromun parçası olarak ortaya çıkabilirler. Bunlara genetik, çevresel maruziyet ve beslenme eksiklikleri gibi çeşitli faktörler neden olabilir (CDC, 2021).

Dudak ve damak oluşumu, hamileliğin ilk haftalarında, baş ve yüzün henüz şekillendiği dönemde başlar. Dudak ve damak, birlikte büyüyen ve kaynaşan doku katmanlarından oluşur ve bu süreç bozulursa yarık oluşabilir. Yarık oluşumunun kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir (Marazita ve ark., 2010).

Yarık dudak ve damak tedavisi tipik olarak, yarığı onarmak için ameliyat ve gerektiğinde diğer destekleyici bakımı içeren çok disiplinli bir yaklaşımı içerir. Tedavinin zamanlaması ve tipi, yarığın ciddiyetine ve çocuğun genel sağlığına bağlı olacaktır.

Dudak yarığı onarımı tipik olarak çocuk yaklaşık 3 ila 6 aylıkken yapılırken, yarık damak onarımı genellikle çocuk 6 ila 18 aylıkken yapılır (Amerikan Pediatri Akademisi, 2016). Ameliyatın amacı, dudak ve damağa normal işlev ve görünümü geri kazandırmaktır ve çocuk büyüdükçe bir dizi ameliyatı içerebilir.

Ameliyata ek olarak, dudak ve damak yarığı olan çocuklar konuşma terapisi, diş bakımı ve beslenme terapisi dahil olmak üzere başka tedavi biçimleri gerektirebilir. Bu tedaviler, çocuğun düzgün bir şekilde konuşmayı, yemek yemeyi ve diş bakımını öğrenmesine yardımcı olabilir (Amerikan Pediatri Akademisi, 2016).

Genel olarak, dudak ve damak yarığı olan çocukların prognozu uygun tedavi ile iyidir. Erken tanı ve tedavi ile dudak damak yarığı olan çocukların çoğu normal, sağlıklı bir yaşam sürdürebilir (Marazita ve ark., 2010).

Nazolabial düzeltme (nasolabial molding) nedir ? Nasıl yapılır ?

Nazolabial düzeltme, yarık dudak ve damak tedavisinde kullanılan, ameliyat hazırlığında burun ve dudağı şekillendirmek veya ameliyat sonrası görünümü iyileştirmek için özel cihazların kullanılmasını içeren bir tekniktir. Genellikle ameliyat, konuşma terapisi ve diğer destekleyici bakımı da içerebilen çok disiplinli bir tedavi yaklaşımının parçası olarak kullanılır.

Nazolabial şekillendirmenin amacı, burun ve dudağın görünümünü iyileştirmek ve kişinin daha iyi işlev ve konuşma yapmasına yardımcı olmaktır. Ameliyattan önce dokuların onarıma hazırlanmasına yardımcı olmak için veya ameliyattan sonra ameliyatın sonuçlarının korunmasına yardımcı olmak için kullanılabilir.

Nazolabial şekillendirme tipik olarak bir ortodontist veya plastik cerrah tarafından gerçekleştirilir ve splintler, bantlar veya diğer aletler gibi çeşitli özel cihazların kullanımını içerebilir. Spesifik tedavi planı, bireyin ihtiyaçlarına göre şekillendirilecektir ve tedavinin birden fazla aşamasını içerebilir.

Genel olarak, nazolabial düzeltme yarık dudak ve damak yönetiminin önemli bir parçası olabilir, burun ve dudağın görünümünü iyileştirmeye ve bireyin genel işlevini ve yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olur.

Dudak Damak Yarıklı bireyler ortodontik tedavi ne işe yarar ?

Ortodontik tedavi, bu durumların neden olabileceği diş ve yüz anormalliklerinin düzeltilmesine yardımcı olabileceğinden, yarık dudak ve damak yönetiminin önemli bir parçası olabilir. Dudak yarığı olan bireylerde ortodontik tedavi şu amaçlarla kullanılabilir:

Dişleri hizalayın ve maloklüzyonu düzeltin (yanlış kapanış)
Çene anormalliklerini düzeltin
Ameliyata hazırlanırken veya ameliyattan sonra burun ve dudağa şekil verin
Dudak damak yarığı olan bireylerde ortodontik tedavinin faydaları şunları içerebilir:

Konuşma, yemek yeme ve diğer günlük işlevleri yerine getirme gibi gelişmiş diş ve yüz işlevleri
Geliştirilmiş görünüm ve benlik saygısı
Gelişmiş genel yaşam kalitesi (Kanno ve diğerleri, 2014)
Ortodontik tedavi tipik olarak genç yaşta başlar ve birey büyüyüp geliştikçe birkaç yıl boyunca devam edebilir. Spesifik tedavi planı, bireyin ihtiyaçlarına göre şekillendirilecektir ve tedavinin birden fazla aşamasını içerebilir.

Genel olarak, dudak ve damak yarığı olan bireylerde ortodontik tedavinin rolü, diş ve yüz anormalliklerinin düzeltilmesine yardımcı olmak ve bireyin diş ve yüz fonksiyonlarını ve görünümünü iyileştirmek ve genel yaşam kalitelerini arttırmaktır.

Ortodontik tedavi süreci hakkında merak ettiklerinizi daha iyi anlamanız için sıkça sorulan soruları aşağıda listeledik. Bu soruların detaylı yanıtları için yazılarımızı okumaya devam edin:

  1. Ortodontik tedavi ne kadar sürer?
  2. Diş teli taktırmak acı verir mi?
  3. Diş teli ile ne kadar süre yaşamalıyım?
  4. Diş teli taktırdıktan sonra neleri yememeliyim?
  5. Diş telleriyle spor yapabilir miyim?
  6. Diş telleriyle nasıl diş temizliği yapmalıyım?
  7. Diş teli taktırdıktan sonra konuşmamda sorun olur mu?
  8. Diş telleri dişlerimi çürütür mü?
  9. Diş teli tedavisi bittikten sonra dişlerim tekrar bozulur mu?
  10. Acil bir durumda ne yapmalıyım?

Her bir sorunun detaylı cevabı için blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Mersin Ortodonti Uzmanı

Ortodontist Caner Büyükkaya

Kaynaklar

  • American Academy of Pediatrics. (2016). Cleft lip and palate. Pediatrics, 138(3). doi:10.1542/peds.2016-1537
  • Centers for Disease Control and Prevention. (2021). Birth defects. Retrieved from https://www.cdc.gov/ncbddd/birthdefects/index.html
  • Kanno, T., Shintani, S., & Sato, K. (2014). The psychological effects of orthodontic treatment on patients with cleft lip and palate. Journal of Clinical and Experimental Dentistry, 6(3), e297-e303.
  • Marazita, M. L., Cooper, M. E., & Gawande, D. (2010). Cleft lip and palate. In M. L. Batshaw (Ed.), Children with disabilities (7th ed., pp. 296-318). Baltimore, MD: Paul H. Brookes Publishing Co.

Related Posts

Leave a Reply