Genel Diş Hekimliği

Genel diş hekimliği düzenli ziyaretler, ağzınızın, dişlerinizin ve diş etlerinizin sağlıklı kalmasını sağlamak için çok önemlidir.  Türkiye de yapılan çalışmalarda, hastaların diş hekimlerini yalnızca bir sorun ortaya çıktığında ziyaret ettiği bildirilmiştir. 

Neden bu kadar çok insan diş hekimine gitmeyi erteliyor? Çünkü diş hekimini ziyaret ederken gergin veya endişeli olmak nadir değildir. Birçok insan, tedavinin mali yönü ve düzenli kontroller hakkında da endişe duymaktadır.

Ancak genel diş hekiminizi ziyaret etmemenizin nedeni, kontrollerin ne kadar önemli olduğu, neleri kapsadığı ve neyi amaçladığı konusundaki yanlış anlaşılmadan kaynaklanıyorsa, yalnız değilsiniz. Bu yazımızda genel diş hekimliğinin ne olduğunu ve rutin muayenelerin neden bu kadar önemli olduğunu tartışacağız.

Genel diş hekimliği nedir?

Genel diş hekimliği, iyi bir ağız sağlığı standardını korumak ve sürdürmek için temel olan bir dizi tedavi seçeneği ve prosedürü kapsar. Ağzınızı, diş etlerinizi ve dişlerinizi sağlıklı ve ağrısız tutmak için tedaviler uygulanmaktadır. Genel diş hekimliğinde nihai amaç hastalığı önlemek ve teşhis etmektir.

Ağız sağlığınız için temel olan Diş hekimi tarafından sunulan hizmetler arasında;

Rutin muayeneler

Kişisel diş planınızı oluşturmanın merkezinde rutin bir muayene yer alır. Genel diş hekiminizin devam eden ağız sağlığınız için hangi tedavinin gerekli olduğunu açıkça tanımlamasını sağlar. Bazen “diş muayenesi” olarak adlandırılan rutin muayene, baş ve boyun, çene eklemleri, ağız, dişler ve diş etlerinin dokularının kapsamlı bir şekilde incelenmesini sağlar. Hastalık, diş çürüğü ve kanser gibi altta yatan ağız sağlığı sorunlarının belirlenmesi.

Rutin bir muayene, herhangi bir düzensizliğin erken belirtilerini tespit edebilir ve daha fazla ilerlemeden tedavi edebilir. Birçok ağız sağlığı sorunu “sessiz” olduğu ve fark edilmediği için bu son derece önemlidir.

Rutin muayenelerin çoğu sadece genel diş hekiminizin ağzınıza fiziksel olarak bakmasını içermeyecek, aynı zamanda ağız sağlığınızı daha fazla değerlendirmek için X-ışınları kullanarak filmler çekecektir. Bu, ısırdığınızda dişlerinizin nasıl hizalandığını kontrol etmek, boşlukları kontrol etmek, tüm dişlerinizin ve çenenizin pozisyonunu kontrol etmek ve kemik kaybı dahil herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol etmek içindir. X-ışınları durumunuza daha derinlemesine bir bakış sağlayacaktır.

Unutulmamalıdır ki, rutin bir muayene ağız sağlığı komplikasyonlarını önlemeyecektir. Sorunları önlemeye ve genel ağız sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olacak bir plan oluşturmak için kişisel durumunuzu değerlendirir.

Restoratif tedavi

Restoratif tedavi, kırık veya hasarlı dişleri daha sağlıklı ve fonksiyonel bir duruma getirmeyi, gülüşünüzü geri kazandırmayı ve daha fazla ağız sağlığı komplikasyonlarını önlemeyi amaçlayan tedaviye verilen terimdir.

Dolgular

Dolgular, diş boşluklarını ve çürükleri tedavi etmek için kullanılır. Kaviteli dişler bakteri oluşumuna eğilimlidir ve erken müdahale edilmezse enfeksiyon ve diş kaybı gibi başka komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Birçok boşluk fark edilmeyecek ve çok daha büyük olana kadar hiçbir belirti göstermeyecektir. Diş hekiminiz çürüklerin erken belirtilerini tespit edebilecek ve sorunlu hale gelmeden önce tedavi edebilecektir.

Çoğu durumda, bir boşluk, genel diş hekiminiz tarafından keşfedildiği gün tedavi edilebilir ve restore edilebilir. Dolgu yaptırmak, genellikle yarım saat kadar süren rutin ve ağrısız bir işlemdir.

Kök kanal tedavisi

Bir diş, kötü bir şekilde enfekte olduğunda, enfeksiyonu gidermek ve dişi eski haline getirmek için kanal tedavisi (Endodontik tedavi) olarak bilinen bir işlem yapılabilir. Bu, diş hekiminiz tarafından yapılabilir ve ağrısız bir işlemdir.

Enfekte bir dişin semptomları görünse de, enfeksiyonun dişin merkezinde olup olmadığını ve pulpa olarak bilinen yumuşak dokuyu etkileyip etkilemediğini belirlemenin tek yolu X ışınlarıdır. Pulpa enfekte olduğunda kendi kendine iyileşemez ve tedaviyi geciktirmek dişin ölmesine neden olabilir. Tam bir kayıpla sonuçlanır.

Kron

Aşırı derecede hasar görmüş veya kırılma riski yüksek bir dişiniz olduğunda, geleneksel bir dolgu onu uzun süre desteklemek için yeterli olmayabilir. Bu durumlarda, Diş hekiminiz, etkilenen dişi eski haline getirmek için bir diş kronu kullanılmasını önerebilir. Bir dolgunun dişteki bir deliği dolduracağı durumlarda, hasarlı dişi örtmek ve onu daha fazla çürüme ve hasardan korumak için bir kaplama tasarlanmıştır.

Kronlar ayrıca yontulmuş dişleri tedavi etmek ve kanal tedavisinden sonra dişi eski haline getirmek için düzenli olarak kullanılır. Bir kron tavsiye edilirse, diş hekiminiz dişi bir diş laboratuvarı tarafından yapılacak kuron için hazırlayacaktır.

Diş çekimi

Bir dişin ağızdan tamamen çıkarılması gerektiğinde, diş hekiminiz bunu ağrısız bir seansta hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir. Son derece yaygın bir prosedür olmasına rağmen, birçok diş hekimi bir dişi yalnızca kesinlikle gerekli olduğunda çekecektir. Bunun nedeni, eksik bir dişin daha sonraki yaşamda daha fazla sorunlara yol açabilmesidir. Dişlerin yerinden oynaması gibi.

Daha sonra diş implant, köprü veya kuron gibi bir diş protezi ile değiştirilecektir. 

Önleyici tedavi

Koruyucu tedavi, ağız sağlığınıza dikkat etmenize ve hastalıkları ortaya çıkmadan veya çok sorunlu hale gelmeden önlemenize yardımcı olmak için vardır. Diş kaybı, çoğu zaman doğru tedavi ile önlenebilen çürük ve diş eti hastalığından kaynaklanmaz. Hizmetler, rutin muayeneler ve hijyen tedavisi tedavisinin yanı sıra profesyonel temizlik ve cilalamayı içerir.

Profesyonel bir temizlik, diş hekiminizin oluşan plak ve tartarı temizlemesini içerir. Bu genellikle “temizlik ve cila” olarak bilinir. Birikme genellikle kötü ağız hijyeninin veya sağlıksız beslenmenin sonucudur ve ele alınması gerekecektir. Size daha iyi fırçalama teknikleri, daha uygun bir diş fırçası hakkında tavsiyeler ve plakları kendiniz çıkarmak için nasıl doğru diş ipi kullanacağınız gösterilecektir. Bu da ağız sağlığınızı iyi bir seviyede korumanızı sağlayacak ve umarız daha düzenli aralıklarla diş hekimine gitme ihtiyacınızı azaltacaktır.

Önleyici tedavi ancak hasta diş hekimi ile birlikte etkin bir şekilde çalıştığında başarılı olur.

Kozmetik tedaviler

Birçok diş hekimi, gülüşünüzün estetiğini iyileştirmek için kozmetik tedaviler sunabilir. Bonding(kompozit laminalar veya porselen laminalar), kaplamalar ve kuronlar gibi kozmetik diş restorasyonları çoğu diş hekiminiz tarafından yapılabilir ve size dünyayla paylaşacağınızdan emin olduğunuz bir gülümseme verebilir. Diş renginden rahatsız olan hastalarda  Diş hekimi ayrıca diş beyazlatma sağlayabilir ve dişlerin daha beyaz gözükmesini sağlayabilir.

Diş hekimimi ne sıklıkla ziyaret etmeliyim?

Genel bir kural, yılda en az iki kez veya her 6 ayda birdir. Ancak, bu herkes için geçerli değildir. Rutin muayeneniz sırasında diş hekiminiz, bireysel durumunuza bağlı olarak sizi ne sıklıkla görmek istediğini size söyleyecektir. Hasar görmüş bir dişiniz veya kalıcı ağrınız varsa, diş hekimine görünmek her zaman önemlidir.