Tartar olarak da bilinen diş taşı, dişler üzerinde mineralize plak birikmesidir. Kötü ağız hijyeni, şeker ve asit açısından yüksek bir diyet ve bazı tıbbi durumlar dahil olmak üzere faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Tartar sadece çirkin görünmekle kalmaz, tedavi edilmezse diş çürümesine ve diş eti hastalığına da yol açabilir.
Diş taşı temizliği dişlerdeki tartarı giderme işlemidir. Tipik olarak özel aletler kullanılarak bir diş hekimi tarafından yapılır. Diş taşı temizliği, düzenli diş temizliğinin bir parçası olarak veya önemli miktarda tartar birikmişse ayrı bir prosedür olarak yapılabilir. İşlem genellikle ağrılı değildir, ancak bazı kişiler daha sonra hassasiyet veya rahatsızlık yaşayabilir. Özetle diş taşı temizliği zararlı değil belirli aralıklarla yapılması gereken bir tedavi prosedürüdür. Temizlik sonrası hassasiyet ve rahatsızlıktan dolayı halk arasında zararlı olduğu sanılabilmektedir ancak bu etkiler geçicidir.
Temizliğe ek olarak, iyi ağız hijyeni uygulamaları tartar oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Dişleri günde en az iki kez florürlü bir diş macunu ile fırçalamak ve günde bir kez diş ipi kullanmak, diş ve diş etlerinden plak ve bakterilerin çıkarılmasına yardımcı olabilir. Tartar oluşumuna katkıda bulunabilecekleri için şekerli ve asitli yiyecek ve içecekleri sınırlamak da önemlidir.
Düzenli diş kontrolleri ve diş temizliği de tartar oluşumunu önlemek için önemlidir. Muayene sırasında diş hekiminiz dişlerinizi ve diş etlerinizi tartar belirtileri ve boşluklar veya diş eti hastalığı gibi diğer sorunlar açısından inceleyecektir. Diş taşı varsa, diş hekimi diş taşı temizliği veya başka bir tedavi önerebilir.
Bazı kişilerin belirli tıbbi durumlar veya ilaçlar nedeniyle tartar oluşumuna daha yatkın olabileceğini not etmek önemlidir. Örneğin ağız kuruluğu olan bireyler, tartar oluşumuna karşı daha duyarlı olabilir çünkü tükürük asitleri nötralize etmeye ve bakterileri yıkamaya yardımcı olur. Tartar oluşumu konusunda endişeleriniz varsa veya ağız sağlığınızı etkileyebilecek bir tıbbi durumunuz varsa, bunu diş hekiminizle görüşmeniz önemlidir.
Sonuç olarak, diş taşı veya tartar, bir dizi faktörün neden olduğu, dişler üzerinde mineralize plak birikmesidir. Tartar oluşumunu önlemek ve sağlıklı diş ve diş etlerini korumak için tartarı çıkarmak için diş taşı temizliği, iyi ağız hijyeni uygulamaları ve düzenli diş muayeneleri dahil olmak üzere düzenli diş temizliği şarttır.
Diş taşı nasıl temizlenir ?
Diş taşı veya tartar, detetraj adı verilen bir işlemle temizlenebilir. Detetraj tipik olarak dişhekimi tarafından özel aletler kullanılarak yapılır. Detetraj için en yaygın yöntem, tartarı parçalamak ve çıkarmak için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan ultrasonik ölçekleme olarak adlandırılır. Başka bir yöntem, tartarı çıkarmak için küretler gibi manuel aletler kullanan elle temizlemedir.
Diş taşı temizliği işlemi, diş hekiminin tartar oluşumunun boyutunu belirlemek için dişlerinizi ve diş etlerinizi incelemesiyle başlar. Daha sonra tartarı diş eti çizgisinin üstünden ve altından çıkarmak için bir ölçekleyici veya ultrasonik cihaz kullanacaklardır. Diş hekim, tartarı dişlerin etrafındaki derin ceplerden çıkarmak için küçük, kaşık şeklinde bir alet olan bir küret de kullanacaktır.
Diş taşı temizliği yapıldıktan sonra diş hekiminiz özel bir macun ve dönen bir fırça kullanarak dişleri parlatır. Bu, dişlerin yüzeyini pürüzsüzleştirmeye ve kalan lekeleri veya plakları çıkarmaya yardımcı olur.
Diş taşı temizliğinin profesyonel bir diş hekimi tarafından yapılması gerektiğini unutmamak önemlidir. Diş taşı temizliğinden sonra, dişlerinizi fırçalama ve diş ipi kullanma gibi iyi ağız hijyeni uygulamaları ile dişlerinize iyi bakmanız ve tartar oluşumunu önlemek için şekerli ve asitli yiyecek ve içecekleri sınırlamanız önerilir.
Tartar zamanla tekrar birikebileceğinden, düzenli diş muayenesi ve temizliği yaptırmak da önemlidir. Diş hekiminiz, özel ihtiyaçlarınız için uygun sıklığı önerebilecektir.
Ortodontik tedavi süreci hakkında merak ettiklerinizi daha iyi anlamanız için sıkça sorulan soruları aşağıda listeledik. Bu soruların detaylı yanıtları için yazılarımızı okumaya devam edin:
- Ortodontik tedavi ne kadar sürer?
- Diş teli taktırmak acı verir mi?
- Diş teli ile ne kadar süre yaşamalıyım?
- Diş teli taktırdıktan sonra neleri yememeliyim?
- Diş telleriyle spor yapabilir miyim?
- Diş telleriyle nasıl diş temizliği yapmalıyım?
- Diş teli taktırdıktan sonra konuşmamda sorun olur mu?
- Diş telleri dişlerimi çürütür mü?
- Diş teli tedavisi bittikten sonra dişlerim tekrar bozulur mu?
- Acil bir durumda ne yapmalıyım?
Her bir sorunun detaylı cevabı için blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Mersin Ortodonti Uzmanı
Ortodontist Caner Büyükkaya
Mersin Diş taşı temizliği