Diş Taşı Nedir? Nasıl Temizlenir?

Diş taşı, dişlerin düzenli olarak temizlenmesi durumunda bile görülebilen bir durumdur. Dişin yüzeyinde ve diş eti çizgisi boyunca oluşan şeffaf ve yapışkan yapıya plak adı verilmektedir. Plaklarda oluşan bakteriler, diş etlerine ve diş minesine zarar verebilmektedir. oluşan bu plakların temizlenmemesi ve bakımının iyi bir şekilde yapılmaması, tartar da adı verilen diş taşı oluşumuna sebep olabilmektedir. diş taşı ve plak oluşumu, diş eti hastalıklarına yol açabildiği gibi tedavi edilmemesi durumunda diş kaybı gibi önemli problemlere yol açabilmektedir.

Diş taşı, yapısı gereğince yenilen ve içilen tüm besinleri üzerinde tutabilme özelliğine sahiptir. Oluşmuş olan bu taşlar, diş ipi ve doğru diş fırçalamaya da engel olabilmektedir. tüm bunlar ağız içerisinde bakterilerin çoğalmasına ve ağız kokusuna yol açabilmektedir. diş taşı kahverengi ve sarı renkte olduğu için estetik açıdan da oldukça kötü bir görünüme sahiptir. Temizlenmeyen ve bakımı yapılmamış olan diş taşı, ciddi ağız içi hastalıklarına yol açabildiği gibi aynı zamanda sosyal hayatta kişinin özgüvenini de derinden etkileyebilmektedir.

Diş taşı temizliği nedir ?

Diş taşı temizliği, diş eti ile dişin birleştiği hattaki ve diş yüzeyindeki tartarın diş hekimi tarafından özel aletler kullanılarak temizlenmesidir. Kişilerin ev ortamında diş taşını temizleyebilmesi mümkün değildir. Ucu sivri materyaller ile bilinçsizce diş taşlarını temizlemeye çalışmak, bu problemi ortadan kaldırmayacağı gibi çok daha ciddi problemlere yol açabilmektedir. diş taşı temizlemek için özel olarak üretilmiş olan aletler, yalnızca diş hekimleri tarafından dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Bu aletler ile diş hattında ve yüzeyinde bulunan tartarlar ayrıntılı olarak temizlenmektedir. Bazı durumlarda özel lazer cihazlar da kullanılabilmektedir. Diş taşının yoğunluğuna ve hastanın diş yapısına bağlı olarak ortalama yarım saat içerisinde tamamlanmaktadır. Plak ve diş taşlarının derinlemesine temizliğinin ardından özel diş cilaları ile diş yüzeyi cilalanmaktadır. Bu cilala işlemi, diş yüzeyinin daha pürüzsüz olması ve dolayısıyla diş taşının oluşmasını engellemek amacı ile kullanılmaktadır.

Diş taşı temizliğinin düzenli olarak yaptırılması ağız ve diş sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu işlemin hangi periyotlarda yapılacağına ise diş hekimi karar vermelidir. Genellikle 6 ayda bir yapılması önerilse de bazı hastaların ağız ve tükürük yapısı diş taşı oluşumunu hızlandırdığı için bu hastalar diş taşını daha sık aralıklar ile temizletmelidir. Diş taşı temizliği oldukça güvenli ve gerekli bir işlem olduğu için herhangi bir zarara yol açmamaktadır.

Diş taşı temizliğinin ardından da hastaların dikkat etmesi gereken birkaç husus bulunmaktadır. Temizlik işlemini takip eden ilk 1 gün boyunca dişte hassasiyetler meydana gelebilmektedir. Bu nedenle de bu süreçte çok soğuk veya çok sıcak besinlerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Ayrıca diş taşı temizliğini takip eden ilk iki saat boyunca da kahve ve çay gibi diş rengini olumsuz etkileyebilecek içeceklerin de tüketilmemesi önerilmektedir.

SSS

Diş taşı temizliği acılı bir işlem midir?

Diş taşı temizliğinde kullanılan hiçbir materyal acı verici değildir. Fakat bazı hastaların diş etleri oldukça hassas olabildiği için işlem esnasında sızlama yaşanabilmektedir.

Diş taşı temizliğini herkes yaptırabilir mi?

Süt dişleri dökülmüş ve azı dişi çıkmış olan herkeste diş taşı temizliği işlemi yapılabilmektedir. Fakat bu işlemden önce muhakkak diş hekimi tarafından muayene edilmeli ve karar diş hekimi tarafından verilmelidir.

Diş taşı temizlenmezse ne olur?

Diş taşlarının temizletilmemesi; dişlerin daha hassas olması, diş kaybı, diş eti iltihaplanması ve çene iltihabı gibi birçok hastalığın meydana gelmesine sebep olabilmektedir.

Previous PostNext Post

Related Posts

Leave a Reply