Lingual ortodonti, yetişkinlerin estetik kaygısından dolayı diş teli gibi tedavilerden kaçınması sonucu geliştirilen bir tedavi yöntemidir. Görünmez diş teli tedavisi olarak da bilinen Lingual ortodonti, son yıllarda en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. İlk kez 1970li yıllarda kullanılan bu ortodonti tedavisi, günümüzde teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi ile birlikte oldukça evrilmiştir. Metal yapıdaki diş tellerine oran ile kişiye özel olarak üretilmesi sebebi ile hata payı da minimum düzeydedir.

Lingual ortodonti, dişlerin arka yüzeyine yapıştırılması temeline dayanmaktadır. Sosyal ve iş hayatında estetik kaygılar güden kişiler için en ideal ortodonti tedavisi olarak kabul edilmektedir. Ortognatik cerrahi uygulaması yapılacak olan hastalar haricinde hemen herkes için uygundur.

Lingual ortodontinin uygun olduğu kişiler aşağıdaki gibidir:

  • Ön dişlerde çarpmaya bağlı travma yaşama ihtimali yüksek kişilerde,
  • Alt ve üst çenesinde dengesizlik olan kişilerde,
  • Dişlerini gıcırdatan kişilerde,
  • Alt çenesinde bozukluk sebebi ile dişlerinde öne doğru kapanma bulunan kişilerde,
  • Genel ortodontik rahatsızlıklara sahip olan kişilerde,
  • Dişleri öne doğru kayan kişilerde,
  • Dişlerinin görünümünde estetik kaygısı olan kişilerde Lingual ortodonti uygulanabilmektedir.

Lingual Ortodonti tedavisi ne kadar sürer ?

Lingual ortodonti tedavisi hastanın ağız yapısına ve diş problemlerine göre 6 ay ile 3 yıl arasında sürebilmektedir. Hemen herkese uygulanan bir tedavi olan Lingual ortodonti, kişiye özel olarak hazırlanmaktadır. Laboratuvar ortamında hazırlanan kişiye özel bu teller, tedavinin ilerleyişine göre zaman içerisinde çıkarıp yenilenebilmektedir. Estetik açıdan daha çok tercih edilen bu tedavi yönteminde hastalar diş yüzeyinin iç kısmına takılan tellere ortalama 1 hafta içerisinde alışmaktadır. İlk 1 hafta içerisinde ağız içerisinde az da olsa bir ağrı hissedilebilmektedir. Bu oldukça olağan bir süreç olup kısa sürede bu ağrılar geçebilmektedir. 1 haftanın sonunda ağrıların devam etmesi durumunda diş hekimi ile görüşülmesi önerilmektedir.

Lingual ortodonti tedavisinin, diğer tedavi yöntemlerine nazaran birtakım avantaj ve dezavantajları da bulunmaktadır. Lingual ortodonti tedavisinde üretilen braketler, diş yüzeyinin iç kısmına takıldığı için dışarıdan görünmemektedir. Bu da estetik kaygısı olan kişiler için oldukça büyük bir avantajdır. Bu ortodonti tedavisinin tek dezavantajı ise, diğer tekniklere göre çok daha uzun sürmesi ve fiyat açısından ise daha pahalı olmasıdır.

Lingual ortodonti tedavisi boyunca kişilerin ağız ve diş temizliğine çok daha dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü tel tedavisi sırasında dişlerde normalden daha fazla yemek artığı kalabilmektedir. Her gün düzenli olarak diş fırçalamanın haricinde diş arası fırçası ve ağız duşu da temizlik sırasında mutlaka kullanılmalıdır. Ayrıca Lingual tellere sahip olan hastaların her 6 ayda bir diş hekimlerine giderek profesyonel bir diş temizliği yaptırmaları da önerilmektedir.

SSS

Lingual ortodonti konuşma bozukluğu yapar mı?

Lingual ortodonti tedavisinde kullanılan teller oldukça küçük boyutlarda olduğu için diğer tedavilere göre konuşmanın farklılaşması minimum düzeyde olmaktadır. Alışma evresinde iken salgılanan tükürük seviyesi bile farklılaşabildiği için maksimum 1 hafta içerisinde oluşabilecek konuşma bozukluğu da geçmektedir.

Lingual ortodontide ağız bakımı daha zor mudur?

Lingual ortodontide braketler dişlerin arka yüzeyine takıldığı için ilk başlarda kişinin ağız bakımı yapması daha zor olabilmektedir. fakat birkaç günlük alışma süresinin sonunda diş hekiminin de önerilerine uyularak oldukça kolay bir şekilde ağız ve diş temizliği yapılabilmektedir.

  • Lingual ortodonti herkes için uygun mudur?

1970lerden beri uygulanan Lingual ortodonti, teknoloji ile daha da gelişerek herkes için uygun bir hale gelmiştir. Diş hekimi tarafından aksi belirtilmediği müddetçe hemen her hasta için Lingual ortodonti tedavisi uygulanabilmektedir.

Related Posts

Leave a Reply